Як вибрати найкращий комбайн

Функції комбайна полягають у завершенні річного циклу аграріїв. Ця техніка не просто збирає врожай, вона підбиває підсумки всієї роботи колективу агрофірми, дає можливість зробити висновки для внесення коректив у наступному аграрному році. Звідси правильний вибір комбайна – це гарантія від невірних висновків та помилкової оцінки праці багатьох сільгоспробітників.

Для орієнтування серед численних пропозицій різних моделей та їх модифікацій спочатку дізнаються які комбайни вважаються кращими.

Огляд кращих моделей зернозбиральних комбайнів

Почнемо з найпотужнішого представника, він із сімейства Claas , серії Lexion 8000 , модель Lexion 8900 . Вже первісток від компанії Claas , що з'явився в 1995 році, справив фурор у цій сфері. У ньому все саме:

  • молотильний барабан шириною – 1700 мм;
  • двигун потужністю – 790 л.с.;
  • зерновий бункер об'ємом 18000 л;
  • жниварка шириною – 13,8 м.

Збільшивши приймальний канал лише на 40 мм конструктори моделі досягли збільшення продуктивності на 10%. З інших інновацій – новий двигун та система налаштування його потужності відповідно до навантаження ( DYNAMIC Power ), новий сканер, що розпізнає край колії.

Наступний представник сімейства найкращих – це модель TC 5.30 від компанії New Holland . Агрегат придатний для збирання будь-яких сільгоспкультур, будь-якої зернистості, а також бобових.

Дуже економічний в частині паливних матеріалів , екологічно безпечний і простакуватий в обслуговуванні. Дуже зручний дизайн його внутрішнього пристрою . що значно полегшує доступ та сервісне обслуговування комбайна, що є важливим для проведення щоденного огляду. Його двигун має об'єм 5,9 л і потужність 138 л.с. Більше . ніж місткий бункер 35000 л. А також пилезахисний екран , що обертається , і спеціальний каменеуловлювач для запобігання їх попаданню в бункер із зерном . У цій моделі також є система вибору режиму роботи з необхідною продуктивністю і швидкістю Multi - search - сама назва системи говорить за себе - "множинний пошук". У комбайна у розпорядженні соломотрус з 5-ма клавішами, загальна площа якого 5.3 м 2 . Є модель і додаткові опції, як-то:

  • повітряний компресор;
  • причіпна жниварка;
  • сонцезахисний тент.

Хоча зернозбиральний комбайн виробництва компанії John Deere тут стоїть на третьому місці, це лише в порядку перерахування різних найкращих моделей. а насправді про цей бренд знають у всіх країнах світу і ці знання мають позитивний характер. В основі механіки моделі S 700 закладено концепції попередньої моделі S 600, але внесені інновації інтелектуального змісту – в системі управління та автоматизуванні процесів – значно відрізняють новий виріб від попередника. А головне, вони полегшують експлуатаційні процедури. Рівень продуктивності комбайна , як та інші режими регулюються відповідно до обраних оператором критеріїв.

Управлінські операції, поточні зміни в роботі зручно і зрозуміло показані за допомогою екрана 4600 CommandCenter , а кнопки швидкого доступу роблять навігацію комбайна елементарною. Швидкість руху регулюється в автоматичному режимі системою Harvest Smart . А за допомогою системи ActiveYield підвищується точність у складанні карти врожайності , при чому без проведення калібрувальних вимірів та зважувань причепів. Замість оператора та його ручної роботи це (калібрування відповідно до показників датчиків про врожайність). і вологості зерна роблять три датчики, встановлені в зерновому бункері. Система очищення зерна Dyna - flo її площа становить 5,9 м 2 , що дозволяє підвищити якість очищення і, відповідно, знизити втрати. Цей процес у разі потребує дещо більше часу . але завдяки зниженню втрат зростають урожаї: з кукурудзи – на 10%, а, по пшениці чи канолі – на 13%. у той же час системою Advisor в автоматичному режимі контролюють роботу системи обмолу та коригують цю роботу. щоб продуктивність не знижувалась незалежно від рівня вологості та інших параметрів стану зерен. Робота систем Advisor та HarvestSmart робить непотрібним ручне регулювання основних процесів.

Для збирання врожаю при горбистому рельєфі поля виявиться корисною система Active Terrain Adjustment . Вона допоможе знизити втрати зерна завдяки зменшенню кількості залишків. Крім того, система не допустить перевищення швидкості руху комбайна на схилах.

Є деякі нововведення і в кабіні оператора, що робить його роботу більш зручною та ефективною. Так керування багатьма процесами здійснюється за допомогою кнопок, розташованих на гідроважелі. Поліпшено умови для візуального огляду оператором робочих процесів. завдяки поворотам його крісла.

Наступний представник класу найкращих – комбайн Case IH 8250 Axial - Flow , відмінною особливістю якого є дворежимна безступінчаста трансмісія , оснащена електричним перемикачем. А також модернізована похила камера та додаткова автоматизована система контролю за збиранням урожаю AFS .

Ця модель комбайна відноситься до класу А, що дозволяє збирати найбільший урожай із великих площ. Агрегат якісно виконує роботу зі збирання зернових, зернобобових та технічних культур незалежно від погодних умов. Регулювання налаштувань у зв'язку зі змінами умов і стану врожаю проводиться автоматично, аж до коригування розташування направляючих елементів кожуха ротора .

На комбайні Case IH 8250 Axial-Flow встановлений двигун об'ємом 12,9 л, потужністю 480 к.с., з можливістю підвищення потужності до 555 к.с. (Для роботи у важких умовах та особливого стану врожаю). На агрегаті також є паливний бак об'ємом 1200 л під дизельне паливо, його зерновий бункер вміщує об'єм 14400 л. Дизайн шнека (його довжина) робить розвантаження під час руху, підтримуючи при цьому швидкість розвантаження 144 л/с або повністю розвантажувати бункер за 100 секунд.

І, нарешті, п'ятий найкращий представник передових брендових комбайнів. Це комбайн Fendt IDEAL 9 T , виробництва компанії AGCO.

Дана модель також призначена для збирання великих мас врожаю, її зерновий бункер вміщує 17000 л, який вона розвантажує зі швидкістю 210 л/с або трохи більше 80 секунд.

Двигун у комбайна марки MAN (об'єм двигуна – 15,2 л, потужність – 560 л.с., із можливим збільшенням цього показника до 647 л.с.). Характерною особливістю цього комбайна є те . що він пересувається на гусеничному ходу , що робить його все прохідним.

У молотильному блоці Dual Helix комбайна є два ротори , кожен з подвоєною спіраллю і два ротори (довжина – 4,85 м, діаметр – 600 мм). Така кількість роторів дозволяє робити обмолот високого рівня якості, при цьому зберігаючи просту систему регулювання процесу та підлаштування його під зміни умов.

Комбайн марки Fendt IDEAL 9 T виручить . коли зі збиранням потрібно поквапитися і погодні умови (дощі) вже зіпсувалися.

Для наочного порівняння представлених вище брендових зернозбиральних комбайнів наведено таблицю з їх основними технічними характеристиками:

Назва вузла/модель

Claas LEXION 8900

New Holland TC5.30

John Deere 5700

Case IH 8250 Axial-Flow

AGCO Fendt IDEAL 9T

двигуни

MAN D42

6-циліндрів, Tier 3

Final Tier 4/Tier 2

Tier 4 B/Final

MAN Tier 4 Final

Об'єм двигунів

16,2 л

5,9 л

9 л

12,5 л

15,2 л

Місткість бункера

18000 л

3500 л

10600 л

14400 л

17000 л

Швидкість вивантаження зерна

180 л/с

50 л/с

116,3 л/с

158 л/с

210 л/с

Максимум потужності

790 л.с.

138 л.с.

425 к.с.

555 к.с.

647 к.с.

Як видно з таблиці різниця за показниками потужності разюча . проте всі п'ять представлених моделей зернозбиральних комбайнів входять до найбільш популярних і інноваційно привабливих розробок або, якщо коротко, то кращих у світі. Цей приклад наочно демонструє . що потужність – це ще все. Тому,

На що звертати увагу при виборі комбайна насамперед

Визначальним чинником може бути якась одна характеристика такого складного механізму, яким є комбайн . Але які показники найважливіші? З урахуванням тенденцій останніх років у сфері енергоресурсів, показник ступеня енергозбереження при експлуатації даного агрегату буде одним із найголовніших. А ще точніше – найкраще співвідношення витрачання палива та рівня продуктивності техніки. І максимально спрощено: кількість витрачених ПММ та здатність видати загальний намолот на рік у тоннах. А тому. останньому показнику сприяють параметри та технічні можливості цілого переліку вузлів та блоків комбайна, ось вони:

  • місткі розміри бункера ;
  • розмір (ширина) молотарки ;
  • розмір (ширина охоплення) жниварки ;
  • середньо-теоретичні показники втрат зерна в різних польових умовах;
  • гарантований термін повноцінної експлуатації ;
  • легкість у проведенні ремонтних робіт – можливість швидкого та гарантованого (за якістю виробів) постачання запасних деталей та вузлів ;
  • прогнозований обсяг урожаю, що збирається, залежить від очікуваної врожайності та наявних розмірів посівних площ.

Проаналізувавши свої вихідні дані і порівнюючи їх зі своїми далекосяжними планами можна зробити досить точний і правильний вибір техніки.

Після визначення варіанта за потужністю можна вирішити який із трьох основних типів молотильно-сепаруючого пристрою (МСУ) підійде найкраще до ваших умов та уподобань. Як було сказано, є три види:

  • роторне;
  • гібридна;
  • барабанне (або клавішне).

Машини з МСУ барабанного типу можуть мати одно-або двобарабанну систему обмолоту та клавішний соломотряс. Наприклад, DEUTZ-FAHR 6095 HTS та DEUTZ-FAHR C 9206 TS з шестиклавішними однобарабанними системами;

Машини з роторною системою . Наприклад, John Deere 9880 STS, Case IH Axial-Flow AF8240 та інші;

Машини з гібридними системами , коли молотилка барабанна, а соломотрус роторний. Як у LEXION750 CLAAS. У його системі задіяні тангенційний молотильний барабан та роторна сепарація .

Переваги є як у роторних комбайнів (вища продуктивність), так і у барабанних агрегатів (їхня відмінність у більшій універсальності).

Відповідно, роторний варіант краще підійде для господарств з високою врожайністю та великими розмірами полів. Як відправна точка може бути врожайність від 40 ц/га.

Клавішні або барабанні комбайни краще впораються там, де часті ускладнення при збиранні зерна: підвищена вологість, засміченість матеріалу та ін.

Але машини з гібридною системою тому і називаються такими, тому що однаково успішні як при роботі в поганих, вологих умовах, так і сухих полів. Щоправда, при високій засміченості зернової маси найкращими таки будуть клавішні комбайни.

Крім залежності вибору типу МСУ від польових особливостей, є також важливий фактор можливостей діапазонного приводу барабана. Проблема в тому, що для пшениці потрібні 700-800 об/хв. а для кукурудзи – лише 300 об/хв. І якщо в обраній вами моделі такої опції ( переналаштування приводу ) немає, а потреба зміни швидкості обертання МСУ є, тоді ваш вибір був неправильним.

Ще один аспект. Якщо на вашому комбайні встановлена широкозахватна жниварка, то вам знадобиться додатковий або потужніший статеворозкидувач і соломорозкидувач – у базового пристрою може не вистачити потужності. Така ситуація актуальна за високої врожайності . а саме тому ви вибрали комбайн із широкою жниваркою. Також з розмірами жниварки має бути узгоджений розмір шнека для вивантаження: якщо ширше, тоді – більше.

І усунення такої причини технічного збою, як людський фактор сприятимуть системи з автоматичними програмами налаштувань : CEMOS у CLAAS , та ICA у John Deere . Оператору достатньо лише задати мету роботи: покращення якості зерна або зменшення втрат тощо. А автоматика постійно контролюватиме і коригуватиме роботу всього комбайна відповідно до поставленого завдання. При цьому постійно та оперативно інформуючи оператора про внесені зміни та досягнуті результати.

Де можна гарантовано та безпомилково придбати деталі для обраного кращого комбайна?

Компанія «Грозбер Україна» готова швидко та якісно забезпечити вас усім необхідним для вашого високопродуктивного агрегату, допомогти з організацією технічного обслуговування його, щоб термін експлуатації був максимальним . як і отримані результати у роботі.

Термінове
постачання
з Європи за 3-7 днів
Гарантія
якості
найкраща якість на ринку
Працюємо
щодня
без вихідних
Сервісна
служба
щодня 24/7