Комбайн Б/У або новий

Питання вибору комбайна - це пошук оптимального рішення в агробізнесі. Так як важливість цього агрегату важко переоцінити, хоча термін його роботи в полі досить короткий (збиральна страда окремої культури може тривати всього два тижні, вірніше повинна тривати не більше 2-х тижнів, інакше при перестої втрати від обсипання зерна і зниження його якості будуть значними), але саме комбайни приносять кінцевий результат роботи всіх ланок агрофірми. А від правильно підібраного комбайна безпосередньо залежить розмір врожаю, якість зібраних культур і фінансовий підсумок роботи всього колективу. При цьому однаково складно підібрати найкращий варіант, якщо комбайн б/в або новий - в обох випадках ретельність при прийнятті рішення найважливіше.

Найбільш важливі характеристики при виборі правильного комбайна

Їх чимало, так, як комбайн - це багатоскладний агрегат, призначений для виконання різних функціональних завдань; і умови його оптимальної експлуатації також включають в себе широкий спектр різноманітних деталей, нюансів, що залежать від характеру діяльності конкретного аграрного господарства. Тому необхідно розглядати не одну, а перелік технічних характеристик, вибираючи найбільш пріоритетні з них.

Ефективність роботи комбайна відображається в оптимальному співвідношенні енерговитратності даного механізму або в підборі потрібної потужності двигуна. В даному випадку достатність рівня потужності агрегату залежить від відомого та/або прогнозованого намолоту зернових в цьому господарстві. Тобто чи буде комбайн повноцінно завантажений роботою і при цьому не знизиться якість зібраного зерна.

Більш детально визначитися допоможуть такі параметри вузлів зернозбирального комбайна:

  • Бункер для зерна - його місткість;
  • Молотилка - її ширина;
  • Жнива - ширина її захоплення;
  • Середні можливі втрати зерна (якщо такі зазначені в описі агрегату);
  • Термін і ступінь надійності роботи агрегату в цілому;
  • Організація технічного обслуговування комбайна - відсутність проблем з придбанням якісних (оригінальних) запчастин;
  • Нормативний обсяг роботи комбайна (відповідно до умов врожайності та розмірів посівних площ).

Модельний ряд комбайнів провідних брендових виробників включає різні за потужностями варіанти - від 150 до 550 к. с. З урахуванням такої варіантності і у зв'язку з останнім з перерахованих вище пунктів слід зазначити, що на полях з високою врожайністю потужний комбайн зможе прибирати зерно з 50-60 га на день. Цей обсяг роботи здатні подужати комбайни моделей: CLAAS ТУКАНО 320 і 440, CLAAS LEXION 560 і 600, CASE 2388, New Holland CR 9080, John Deere 9680WTS і можливо деякі інші.

Типи молотильно-сепарійних пристроїв

Не менш важливим критерієм при виборі необхідного зернозбирального комбайна є типи молотильно-сепаріючого пристрою:

  • Пристрій з роторною системою обмолоту. Такі встановлені на агрегатах марки John Deere 9880 STS, Case IH Axial-Flow AF8240 та ін.
  • Пристрій з одно-, двох барабанною системою обмолоту, а також з клавішним соломотрясом. Наприклад, 6-ти клавішні однобарабані DEUTZ-FAHR 6095 HTS і DEUTZ-FAHR 9206 TS.
  • Пристрій з гібридною системою обмолоту: барабанна молотилка і роторний соломотряс. Так у LEXION 750 CLAAS тангенційний барабан молотилки з роторною сепарацією.

У господарствах з високими врожаями (понад 40 ц з гектара) найбільш ефективними будуть роторні системи обмолоту. А при більш низькій врожайності не завантаженість роторів призведе до зниження якості обмолоту і більш дрібного дроблення зерна.

На полях з підвищеною вологістю зерна краще впораються з збиранням двох барабанні агрегати з клавішною сепарацією. У той же час для сухих хлібів краще підійдуть гібридні механізми, де обмолот барабанний, а сепарація роторна,

Для полів з високою засміченістю зерна оптимальними вважаються барабанно-клавішні машини і не підійдуть роторні системи обмолоту.

Дуже важливу функцію в молотильно-сепаріюючому пристрої грають діапазонні приводи барабанів, так як при обробці пшениці швидкість обертання пристрою більш, ніж в два рази перевищує швидкість обертання при обробці кукурудзи (700-800 об/хв і 300 об/хв). Якщо не враховувати таку істотну різницю, тоді зерна кукурудзи та/або соняшнику будуть надміру роздроблені і сплющені, що помітно знизить їх якість.

Інші важливі аспекти оптимізації роботи комбайна

Для рівномірного розподілу статеві на полях з урожаями в 40-50 ц/га і для уникнення її скупчення буде необхідний окремий статевирозкидувач або пристрій для передачі статеві в соломорозкидач. Тоді полова буде досить подрібнена і розподілена по всій ширині захоплення жатки.

Важливо також узгоджувати розмір шнека з шириною жатки, оскільки тут прямо пропорційна залежність.

І, нарешті, вдалі розробки компаній CLAAS і John Deere, які дозволяють виключити людський фактор, - це автоматичні програми налаштування типів систем (CEMOS у CLAAS і ICA у John Deere). Оператор комбайна лише задає мету регулювання роботи комбайна (поліпшення якості зерна, зменшення втрат тощо), а автоматика переналаштовує режим роботи комбайна для досягнення поставленої мети.

Подана тут інформація більш-менш повно викладає критерії підбору сільгоспагрегату і, звичайно, в коротких рекламних оголошеннях ви не знайдете всю інформацію про комбайн, але її можна отримати при контакті з фахівцем компанії-постачальника, і поставлена мета буде досягнута - ваше господарство придбає правильний зернозбиральний комбайн.

Термінове
постачання
з Європи за 3-7 днів
Гарантія
якості
найкраща якість на ринку
Працюємо
щодня
без вихідних
Сервісна
служба
щодня 24/7