Який вибирати культиватор для гарного врожаю

Майбутній урожай часто визначається вже ранньою весною, просто тому, наскільки якісно і професійно був підготовлений грунт під підпосівний період. Звичайно на розмір зібраного зерна або інших культур вплинуть погодні умови та інші сільгоспроботи в полі, але якщо навесні не провести необхідне культивування грунту, а воно можливе тільки з якісним культиватором, то потім ситуацію вже неможливо буде виправити. Інакше кажучи, обробка поля культиватором закладає основу отримання максимального врожаю хорошої якості. А без хорошої основи шансів здобути багатий урожай майже немає.

Для орієнтування в асортименті культиваторів

Оскільки культиватори – це агрегати, які приєднуються до тягача, то вони в першу чергу поділяються за типом з'єднання, тобто на причіпні або навісні.

Як правило, у причіпних моделях є крім робочих інструментів для культивування ґрунту ще баки для транспортування рідкого добрива та насос для його подачі на форсунки . Ця додаткова опція розширює функціональність даного агрегату та заощаджує кошти аграріїв. Оскільки одночасно з обробкою грунту, мета якого розпушити всі затверділі шматки, подрібнити бур'яни, що є в грунті, і забезпечити безперешкодний доступ ґрунтової вологи до верхнього шару землі для підживлення майбутньої кореневої системи рослин, що вирощуються, в той же час в неї вносяться добрива, що роблять ґрунт більш поживним.

За своїм призначенням та способом підготовки ґрунту причіпні культиватори поділяються на:

  • універсального типу або парові, що служать для основної підготовки, обробки земель під паром, внесення добрив;
  • просапного типу, що служить для підживлення міжрядь, розпушення та знищення бур'янів рослин;
  • спеціалізованого типу, який призначений для конкретних сільськогосподарських культур.

У самих культиваторах застосовується широкий спектр робочих елементів, придатних для виконання певних завдань. Так. наприклад, стрілчастими лапами обробляють грунт на середній глибині, а лапами у вигляді долота - виробляють більш глибоку культивацію. В умовах щільного ґрунту використовують лапи з посиленими наконечниками.

Окрім перерахованих відмінностей причіпних культиваторів від навісних. вони також придатні для великих за площею полів, так як охоплюють оброблювану ділянку ширше.

Щодо навісних культиваторів. вони мають менший розмір, без власних коліс і прикріплені до трактора-тягача гідравлічним з'єднанням. Але також застосовують найрізноманітніші типи робочих інструментів – лап, що дозволяє виконувати багато видів робіт.

Огляд окремих моделей культиваторів на прикладі виробів з маркоюJohnDeere

Чому Джон Дір? Якщо врахувати наявну відмінну практику та досвід з обробки грунту в різних умовах по всіх континентах і частинах світу агрегатами, виготовленими цією компанією. Якщо взяти до уваги перевірені високі технічні показники механізмів від Джон Діра, їх застосовні та потенційні функціональні можливості. Тоді взяття як приклад саме такого виробу цілком виправдане та зрозуміле фахівцям.

В культиваторах цього бренду, як і в інших. Випущені під такою маркою механізми застосовані запатентовані технології і практично підтверджені правильні інженерні рішення. Іншими словами, позитивних якостей виробів з маркою John Deere достатньо, але поговоримо і про інші параметри, щоб зробити ваш вибір максимально безпомилковим.

При цьому пам'ятаємо, що тільки співпраця з перевіреним постачальником, особливо з прямими діловими контактами з компанією-виробником (в Україні. однією з таких є компанія «Грозбер Україна») дасть можливість придбати культиватор в одному з виконанні, що є у виробника. Для моделей Джон Дір це:

культиватор з плаваючою зчіпкою;

культиватор із жорстким механізмом зчеплення.

Як стверджують експерти, застосування агрегатів з плаваючою зчіпкою дозволить зробити якісну культивацію ґрунту, працюючи з високою швидкістю, що може бути важливо в умовах несподіваних змін погодних умов у весняний та осінній періоди.

Модель культиватора JohnDeere2210 з плаваючою зчіпкою - це високонадійна і продуктивна машина, здатна швидко та якісно підготувати великі площі для посівної кампанії, здійснюючи при цьому менше проходів.

У іншої джондирівської моделі 2230FH, яка є також культиватором з плаваючою зчіпкою, діапазон ширини робочого захоплення коливається від 7,8 до 21,2 м. При русі по полю він точно копіює профіль його поверхні , а його котки, що прикочують, мають гідравлічне регулювання.

Не завжди компанії виграють завдяки сильній відмінності кожної нової моделі від попередньої. Іноді достатньо лише трохи вдосконалити окремі деталі або вузли і виріб знову серед найкращих. Першим культиватором, розробленим компанією Джон Дір, була модель під номером 1000. Але через деякий час, коли конкуренти почали наздоганяти, шляхом внесення деяких конструктивних змін була створена нова модель 1010, значною мірою заснована на своїй попередниці. Зокрема, замість 4-х лап на центральній рамі та по 3 на крилах, 4 повних ряду лап, а для складання крил для транспортування замість одного гідроциліндра було встановлено по циліндру на кожне крило і при цьому крила укладаються у горизонтальному положенні на раму, а чи не перевозяться стіймя, щоправда з обмеженням шириною охоплення до 9 м. У ширших варіантах як і застосовується транспортування у положенні букви «П». Збереження основи моделі викликане винятковою надійністю агрегату – через 20-30 років експлуатації вони лише трохи зношуються.

Мабуть через цей переконливий факт і третя модель культиватора з описуваного ряду. JohnDeere1050 мало чим відрізняється від John Deere 1010.

Єдиним явним нововведенням є те. що ці моделі випускаються тільки широкозахоплюючими - в 14, 16 і 18 м. За цим показником остання модель помітно відрізняється від первістка, John Deere 1000, ширина якого коливалася від 6,6 до 13,5 м, а найбільш популярними були агрегати з шириною охоплення в діапазоні від 8 до 10,5 м. Культиватори даної моделі складаються з 3-х секцій, при цьому центральна має ширину 3,8 м, на ній закріплені стрілчасті пружні лапи в 4 ряди та по три ряди на крилах. У бруса рами квадратний переріз 75 мм, дистанція між сусідніми лапами 152 мм, а між рядами – 810 мм. Підпружинена лапа при попаданні на тверду перешкоду підскакує вгору на висоту до 225 мм і обов'язково повертається в початкове положення. На центральній рамі встановлені два спарені колеса, а на крилах по одинарному колесу для опори. У колесах використовується 8-мисливна гума. Глибину обробітку ґрунту регулює гідравлічна система з циліндрами на центральній та периферичних рамах. Важить такий культиватор від 2-х до 3-х тонн.

В якості додаткової опції за культиватором можливе кріплення 3-хрядної підпружиненої борони або 3-х – 5-ти рядної зубної. Іноді після борони кріплять ковзанки.

От результати польових випробувань культиватора моделі John Deere 1000 із шириною охоплення в 11 м:

Умови поля

Відпрацьований годинник

Оброблена площа

Тип ґрунту

Суглинок

59

560

Змішаного типу

102

1004

Глиниста

24

236

Усього:

185

1820

Ступінь кам'янистості:

Без каменів

84

626

Трохи каменів

74

728

Кам'яниста

27

266

Дуже кам'яниста

0

0

Усього:

185

1820

На підставі підрахунку виходить загалом трохи менше 10 га на годину. Це в середньому, а найкращі показники: по ґрунту – на глинистому, по кам'янистості – на кам'янистому ґрунті.

Таким чином, якщо підходити до питання вибору кращого культиватора усвідомлено. тоді буде потрібно досить багато інформації про всі нюанси та особливості в роботі конкретної моделі агрегату.

Приміром, що стосується цих аспектів у роботі вже розглянутої моделі John Deere 1000, то він зроблений для передпосівної обробки вже раніше ораного ґрунту або після його дискування. І якість його роботи по цілинному або насиченому стерню грунту в кілька разів гірше наведених у таблиці вище цифр. Особливо погано агрегат показав себе на піщаних ґрунтах, його крила прагнули постійного та надмірного поглиблення. Хоча ненормованого відхилення глибини обробки між передніми та задніми рядами не спостерігалося. Крім цього, міжлапна відстань дозволяла працювати лише на трохи засмічених полях. При підвищенні ступеня засміченості. культиватор досить швидко забивався.

Процес вирівнювання ґрунту також загалом виконувався успішно. але не на важких, сухих і комкуватих ґрунтах. Там пружинні борони недостатньо важкі до виконання їх завдання. Також апарат не повністю справлявся із завданням зрізання бур'янів на горбистих ґрунтах, тоді як на рівних ділянках його робота була бездоганна. Цю проблему можна було б вирішити за допомогою ширшої лапи, але не широкі лапи якісніше готують поле.

Ще один важливий аспект. транспортні габарити культиватора моделі 1000 можуть впливати на доступність переміщення агрегату різними дорогами та проїздами. Його ширина у складеному стані дорівнює 5,7 м, відстань між стрілчастою лапою та покриттям дороги (тобто кліренс) всього 180 мм, а висота всього агрегату – 4,4 м. Це означає, що широким односмуговим дорогам і без повітряних проводів, що їх перетинають, культиватор проїде без проблем, а по путівцях, проїздах шириною з авто колію, з вибоїнами та іншими нерівностями на шляху, з нависаючими над ними гілками дерев та іншими перешкодами агрегат може бути пошкоджений.

У зв'язку з тим, що після роботи культиватора в різних польових умовах у регулюванні глибини обробки могли відбутися збої (див. попередні абзаци), роботу гідравлічної системи не слід забувати коригувати. Насправді це означає проведення синхронізації всіх трьох циліндрів.

При придбанні цього механізму важливо також враховувати, яка потужність трактора-тягача вам буде потрібна в залежності від наявних польових умов та запланованої глибини їх обробки. Ці дані мають бути у технічній документації.

Якщо ви купуєте неновий культиватор моделі JohnDeere 1000

Тоді, звичайно, слід звернути першу увагу не стільки на його якості. як на його втрати якості. А також які зношеності не повинні відлякувати.

Перше враження може бути оманливим. Якщо бачите, що весь агрегат перефарбовано вже після заводу-виробника. то це означає насамперед те. що експлуатація культиватора в агресивному середовищі ґрунту та під впливом різних погодних умов не дозволяють фарбі збережеться у первозданному вигляді. питання лише тому, як і скільки експлуатувався агрегат, чи здійснювався в нього ремонт рами шляхом зварювання й у яких він зберігався під час міжсезоння.

До речі про зварювання. Якщо вона якісно зроблена, тоді це не вплине на довготривалість служби культиватора.

Дуже важлива цілісність стійки, її кріплення, пружини. А ось кріплення ресори до стійки за допомогою втулки-пальця підлягає беззастережній заміні. щоб стрілчаста лапа не відхилялася від вертикального положення (відхилення можуть коливатися в межах 5-7 см, що сильно зіпсує якість культивування). Передбачливіше довірити цю заміну професійним фахівцям. При цьому слід зазначити. що навіть суттєве зношування кінця стійки, що контактує з ґрунтом, не є серйозним недоліком. В той же час знос, навіть незначний) стрілчастої лапи не повинен мати місце і тому. її краще поміняти, але тільки на оригінальну, щоб потім не шкодувати про вчинене.

У гідравлічній системі головна увага зносу шлангів та наявності підтікання масла. Враховуючи при цьому, що потерте обплетення шланга ще не означає його зношеність. Підтікання та поломки циліндрів – це винятково рідкісний випадок, але оглянути треба.

Щодо борони та котків, то зношеності у пружинних, зубчастих борін і відповідних котків спостерігаються ще рідше, ніж поломки циліндрів.

Щоб не розчаруватися у можливостях брендового культиватора від компанії Джон Дір потрібно не забувати, що цей агрегат не працює замість плуга або глибокорозпушувача, а обробляє ґрунт на глибині від 4-х до 12-ти див. При виборі машини обов'язково враховувати стан ваших полів та наявність у вашому господарстві відповідного трактора-тягача.

І ще одна дуже корисна порада – найкраща ціна на ненові культиватори наприкінці весни-початку літа та наприкінці осені-початку зими.

Як резюме

У даному матеріалі зроблено огляд якостей та можливих проблемних ситуацій у разі придбання та експлуатації техніки для культивування ґрунту моделі Джон Дір. Але читач може легко провести паралелі і при прийнятті рішення щодо інших брендових моделей виходити з аналогічного пошуку плюсів і мінусів у тих моделях. У техніці. як і в людях є хороше. та погане. Важливо вчасно помітити обидві сторони та зіставивши одну з одною зробити найкращий вибір.

Можливо. що у цій непростій справі вам стане корисною допомога компанії «Грозбер Україна», яка має багаторічний активний досвід співпраці з багатьма брендовими виробниками світу.

Термінове
постачання
з Європи за 3-7 днів
Гарантія
якості
найкраща якість на ринку
Працюємо
щодня
без вихідних
Сервісна
служба
щодня 24/7