Який з вибраних плугів правильний

Плугом люди користувалися з самого початку землеробства і вже тоді вони знали, що завдяки цьому інструменту можна змінити здатність ґрунту приносити більший урожай. Головне тільки розібратися який з вибраних плугів правильний , тобто найкращий для конкретного поля. Хоча всі орють землю, але роблять це: - для розпушення ґрунту (на глинистих ґрунтах ця процедура дозволяє швидше прогрітися ґрунті), - для насичення його киснем, - для перемішування її компонентів: солей (їх більше в ґрунті за вологих кліматичних умов), вологи (також у регіонах з вологим кліматом, де в нижньому шарі поверхні ґрунту накопичуються волога та солі), <жнивних залишків (Вони є на всіх полях незалежно від клімату). Оранка також зменшує ерозійні процеси в грунті. А осіннє оранка окрім знищення коренів та насіння бур'янів ще й сприяє більш ефективному промерзанню ґрунту, щоб знищити личинки шкідників та житла підземних гризунів.

Хоча останнім часом все більш популярними стають ресурсозберігаючі технології в обробітку ґрунтів ( mini - till і no ) . - till ). але й там, хай рідше (не кожний сезон), але плуги використовуються. Не обійтися без плуга і при розробці нових залежних земель, а технологія вирощування просапних культур і овочів передбачає застосування плуга ( орання ) в обов'язковому порядку.

Кілька критеріїв для вибору правильного плуга

Загалом є лише декілька визначальних факторів або характеристик, за якими проводиться вибір плуга.

Насамперед це залежність від трактора-тягача. Занадто потужний трактор дуже легко «носитиме» плуг з 3-х корпусів по полю і майже не «відчуватиме» його. А рама плуга навпаки піддаватиметься надмірним навантаженням. Що спричинить невідчутний результат у вигляді низького врожаю. Для контролю за цим потрібно, щоб гранична потужність для плуга відповідала номінальній потужності трактора. Але з іншого боку, потужності трактора має бути достатньо для роботи тягача не на знос, з незадовільною якістю оранки і з невисокою продуктивністю. Зазвичай співвідношення потужності трактора з шириною плуга розраховують, виходячи з норми 40 к.с. на 1 корпус плуга. Тоді, наприклад, для восьмикорпусного плуга знадобиться трактор потужністю 320 к.с. , з відхиленням у плюс/мінус 20 к.с.

Ще один початковий фактор допоможе визначитися з рішенням – це розміри поля чи сукупні розміри полів господарства – якщо йдеться лише про сотні-інші гектари, то широкозахопний плуг, наприклад, 12 метрів, також буде надмірністю. Як компромісне рішення може стати вибір плуга зі знімними одним або двома корпусами.

У випадку, коли в агрофірмі вже є потужний трактор . а розміри полів недостатньо великі, то більш економічно продуктивним буде все ж таки використовувати максимальне навантаження на трактор за допомогою причіпних або напівнавісних плугів з широким захопленням і такими , що складаються . із 10-13 корпусів. Не забуваючи при цьому про наявність у вашого трактора відповідної триточкової навішування. За її відсутності потрібно або замовити таку , або придбати у компанії-постачальника даних тракторів спеціальний візок-перехідник.

Недоліки широкозахватних плугів

Основний недолік у широкозахоплювальних плугів – це їхня «неповоротливість». Мається на увазі, що ширший плуг витрачатиме помітно більше часу на кожному розвороті біля кромки поля, а потім ще доведеться додатково пройти навісним плугом по тих місцях розворотів.

І тут втрата багаторазова: повільніше відбувається прохід по полю основним плугом, додаткове оранка ще одним плугом - і це ще втрата часу, необхідність мати додатковий плуг - і це вже фінансова втрата.

За оцінками експертів для агрофірм з полями середнього розміру оптимальними будуть шість-восьмикорпусні плуги, для господарств з невеликими та/або зі складною геометрією полями краще невеликі трьох-чотирикорпусні плуги . І тільки для великих полів широкозахватні плуги є ефективними, а їх використання виправданим.

В цілому ширина захоплення настільки важлива не тільки як постійна величина. Є на ринку плугів такі, в яких вона зафіксована, є і зі змінюваною шириною – зміна можлива покроково (крок – 5 см) та з плавним коригуванням за допомогою гідравлічної системи (регулювання здійснюється з кабіни трактора). Звичайно «за зручності потрібно платити», тому плавність регулювання має бути виправданою: наприклад, наявність у господарстві різних типів ґрунтів або за необхідності проводити оранку на горбистому полі, або під час проведення робіт у різні сезони року.

Конкретно таке регулювання може відбуватися так: у період ранньої весни. при підвищеній вологості грунту і необхідності виробляти оранку на пагорбі, піднімаючись на його вершину, щоб трактор впорався із завданням, слід трохи звузити захоплення плуга , і при спуску, навпаки, збільшити. Плавність і управління з кабіни в даному випадку потрібні, тому що кут підйому, як і кут спуску можуть змінюватися, а встановлювати завширшки доводиться мінімум двічі на кожному колі.

Про роботі на землі по системі “on-land

У сучасних моделях часто використовують у шасі шини шириною 710 мм або більше і гусеничні траки . або спарені колеса. Проте продовження ресурсу трактора (насамперед, його двигун і трансмісія) тут важливіші не типи шасі, а застосування системи “ on-land ” – рух трактора поза борозни. Інакше, зміна шин після оранки восени із сухою погодою може стати щорічною процедурою.

Заходи захисту плуга від негативного впливу землі

Щоб корпус плуга був захищений від впливу несприятливих умов ґрунту (наприклад, кам'янисті або надмірно ущільнені ґрунти) найкращим буде плуг із захистом на основі пружинних ресор або на основі гідравліки . Крім того, для особливо складних ґрунтів бажана модель плуга з посиленими стійками та корпусом, а також шасі зі спеціальною зносостійкою гумою. Працюючи на липких. В важких грунтах ефективними стануть нестандартні пір'яні (смугові) відвали. До них менше прилипає землі, що робить їх також придатними для оранки незалежно від пори року.

Для полів під соняшник або кукурудзу при осінньому оранці необхідні плуги зі збільшеним відвалом і можливо з передплужниками.

Ще однією особливістю і трендом у розвитку сучасного виробництва плужного обладнання є збільшення автоматизації процесів оранки . не виходячи із кабіни. А також моделей із встановленим навігаційним обладнанням .

І, нарешті. остання порада щодо вибору правильного плуга – це організація його технічного обслуговування за допомогою перевіреної компанії, з тривалим практичним досвідом і має прямі договірні поставки оригінальних запчастин від компаній-виробників техніки. Одна з таких – компанія "Грозбер Україна".

Термінове
постачання
з Європи за 3-7 днів
Гарантія
якості
найкраща якість на ринку
Працюємо
щодня
без вихідних
Сервісна
служба
щодня 24/7